Yönetim Bilişim Sistemleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, işletmelerde bilişim sistemlerini kuracak, geliştirecek ve sürdürecek yöneticiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Müfredat bilişim ve işletme dersleri ağırlıklı olmakla birlikte endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, veri bilimi gibi birçok farklı alandan disiplinlerarası derslerden oluşmaktadır. Laboratuvar ve projelerle desteklenen derslerle öğrencilerin teori ile birlikte uygulama kabiliyetleri de geliştirilmektedir. İSTE-YBS’de diğer bölümlerden farklı olarak öğrencilerin 1. sınıftan itibaren bir YBS uzmanı ile eşleştirildiği Sektör Mentörlüğü Sistemi ve öğrencilerin akademik olduğu kadar yönetişim becerilerini geliştirmeye yönelik MİS-Coin Puan Sistemi uygulanmaktadır.


Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Zafer Bozyer
Tarihçe
İSTE-YBS 2019 yılında kurulmuş ve 2019-2020 akademik yılı itibariyle öğrenci alımına başlanmıştır. Henüz genç bir bölüm olmasına rağmen öğrencilere kayıt oldukları andan itibaren uzmanlaşma fırsatları sunulması sebebiyle birçok bilimsel araştırma projesi gerçekleştirilmiş ve Teknofest, Tübitak, vb. saygın kurumların düzenlediği organizasyonlara yüksek katılım sağlanmıştır. 2021 yılı itibariyle bölüme bağlı genişletilmiş gerçeklik laboratuvarı hizmete alınmış olup, endüstri 4.0 uygulamalarının hayata geçirileceği bir laboratuvara sahip ülkemizin ilk YBS bölümüdür.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi kurum tanıtım kataloğunda mevcuttur.
Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Yönetim Bilişim Sistemleri bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Lisans derecesi almaya hak kazanabilmek için öğrencinin;
-En az 2.25/4.00 not ortalamasına sahip olması,
-Ders planında belirtilen tüm zorunlu dersleri ve asgari sayıda seçmeli dersi başarıyla tamamlamış olması,
-Toplam 240 AKTS kredisini (en az) tamamlaması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
1 - Kamu ve özel kurumlarda iş analisti, veritabanı uzmanı, ağ sistemleri uzmanı, proje yöneticisi, iş zekâsı analisti, uygulama geliştirici ve yönetici pozisyonlarında istihdam edilmektedirler.
2 - Başarılı ve bilimsel araştırmalara yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı bulunmaktadır. Üniversitelerde Yönetim Bilişim Sistemleri alanından mezun olmuş yetenekli bilim insanlarına ihtiyaç bulunmaktadır.
3 - İşletmelerde değer zincirinin her aşamasındaki karar alma süreçlerinde uzman, orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında çalışma imkânı bulunmaktadır.
4 - Geleceğin en önemli girdisi olan verinin toplanması, depolanması, dağıtılması, düzenlenmesi, analiz edilmesi ve görselleştirilmesi adımlarında veri analisti pozisyonunda iş imkanları bulunmaktadır.
5 - YBS bölümü mezunlarına “Bilişim Uzmanı” olarak, danışmanlık ve denetim, yönetim, finans ve bankacılık, telekomünikasyon, üretim, pazarlama, ağ yönetimi, siber güvenlik, sağlık, tekstil, lojistik, ulaşım, inşaat, medya ve yayıncılık gibi birçok sektörde ihtiyaç duyulmaktadır.
6 - YBS bölümü mezunları bilişim (teknik) alandaki unvanları; Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı, Programcı, Veri Tabanı Uzmanı, Sistem Analisti ve Tasarımcısı, Veri Tabanı Analisti, SEO Uzmanı, Network Uzmanı, Ağ Sistemleri Yöneticisi, Veri Bilimci (Veri Analisti), IT Uzmanı vb. şeklindedir.
7 - Yönetim (sosyal) alandaki unvanları ise; İnsan Kaynakları Uzmanı/Yöneticisi, İş Geliştirme Uzmanı/Yöneticisi, Proje Yöneticisi, Satış Pazarlama Uzmanı/Yöneticisi, İş Analisti, ERP Uzmanı/Yöneticisi, İş Zekâsı Uzmanı/Yöneticisi vb. şeklindedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin yarıyıl içi performansının %40’ı ile yarıyıl sonu/bütünleme sınav notunun %60’ının toplamı dikkate alınarak harf notları olarak belirlenir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, G notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DD ve DC notu alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için, dersin son alındığı dönemdeki DNO’sunun en az 2,25 olması gerekir.



https://obs.iste.edu.tr/oibs/Bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5712