Havacılık Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Havacılık Yönetimi bölümünde, sektörün gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriyi kazandıracak, uluslararası standartlar doğrultusunda gerekli havacılık dersleri (Havayolu Yönetimi, Tehlikeli Maddeler, Uçuş Performans, Harekat Performans, Meteoroloji, Havacılık Emniyeti ve Güvenliği) ile öğrencilerimizin yönetsel becerilerine bilgi katacak yönetim dersleri (İşletme Yönetimi, Pazarlama İlkeleri, Müşteri İlişkileri, İktisat) verilmektedir. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Nuriye Günebakan
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör.Dr. Cemal Durmuşçelebi
Sekreter
Personel Murat Baysal
Tarihçe
İskenderun Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 04.12.1995 gün ve 22483 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulunun 14.11.1995 tarihli 95/7515 sayılı kararı ile Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu adı ile açılmıştır. 22.10.2008 de «Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği» bölüm ismi ile ÖSYM Ek Yerleştirme ile 41 öğrenci alarak 2008-2009 öğretim yılında lisans öğretimine başlanmıştır. 2010 – 2011 Eğitim yılında ek yerleştirme ile ikinci öğretim programı açılmıştır. Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu, 23/04/2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6640 sayılı Kanun kapsamında kurulan İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümünün adı, 07.10.2015 tarihinden itibaren YÖK’ün kararı ile “Havacılık Yönetimi” olarak değiştirilmiştir. İskenderun Teknik Üniversitesine bağlı Sivil Havacılık Yüksekokulu, 18.04.2019 tarih ve 968 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine dönüşmüştür.
Kazanılan Derece
Havacılık Yönetimi alanında lisans derecesi
Kabul Koşulları
Lise diplomasına sahip adaylar, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarıyla tamamlamış olan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 240 ECTS kredisi toplamış, 4 üzerinden 2.00 GNO’ya sahip olmuş, ve staj/stajlarını başarıyla tamamlamış olması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Havacılık Yönetimi mezunları, özel havayolu işletmeleri, havaalanları, yer hizmeti işletmeleri, ikram, kargo ve lojistik işletmeleri ile diğer havacılık kuruluşlarında gerekli şartları sağlamaları durumunda aşağıdaki görevlerde çalışabilir:

* Uçuş Harekat Uzmanı - Dispatcher
* Yükleme Uzmanı - Load Master
* Performans Uzmanı
* Tarife Planlama Uzmanı
* Maliyet Kontrol Uzmanı - Cost Controll
* Ekip Planlama Uzmanı
* Charter Ticaret Uzmanı
* İş Geliştirme Uzmanı
* Harekat Memuru
* Yolcu Hizmeti Memuru
* Kargo Memuru
* Supervisor
* Kalite Uzmanı
* Havacılık Uzmanı (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)
* Uçuş İşlemleri Uzmanı (TAI)
* Docplanner (Bakım Kuruluşları)

Ayrıca, mezunlarımız KPSS ve YDS’den gerekli puanları almaları halinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde "Havacılık Uzman Yardımcısı" veya Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde "Hava Trafik Kontrolörü" olarak çalışabilmekte, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda "Sözleşmeli Subay" olarak istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40'ı yarıyıl sonu sınavının %60'ı alınır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, G ve B notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70'ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80?ine katılmak, ç) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde bildirilmiştir.



https://obs.iste.edu.tr/oibs/Bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5705