Bilgisayar Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Bilgisayar Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bilgisayar mühendisliği, problem ve eksiklikleri algılayabilme, analiz edebilme, en doğru çözüm yolunu saptayabilme ve bu çözümü bilişim teknolojilerinin sunduğu olanakları kullanarak en uygun şekilde çözebilme becerileri üzerine kurulu bir disiplindir. Programın temel amacı toplumsal hayatın ve endüstrinin hemen her alanında kullanılan bilişim teknolojilerine hakim, bu teknolojileri kullanarak bir takım sorunları çözen, var olan çözümleri hızlandıran, kolaylaştıran ya da yeni teknolojiler geliştirerek bilişim dünyasına sunan bireyleri topluma kazandırmaktır.



Program içeriği birinci sene temel mühendislik derslerinden oluşmaktadır. Bu temel mühendislik dersleri arasında Fizik ve Matematik gibi dersler bulunmaktadır. Bu derslerin yanında öğrenciye İngilizce ve Türkçe iletişimsel becerileri kazandırmak için Türk Dili ve İngilizce dersleri verilir. Temel mühendislik derslerinin yanında birinci sene öğrenciye programlama alışkanlıkları kazandırmak üzere Algoritmalar ve Programlama; bölümle ilgili temel bilgiler hakkında bilgi vermek üzere Bilgisayar Mühendisliğe Giriş dersleri verilir. İçerik, ikinci sene alanla ilgili olan Veri Yapıları, İşletim Sistemleri, Sayısal Tasarım, Görsel Programlama, Kesikli Matematiksel Yapılar gibi temel derslerden oluşmaktadır. Bunların yanında alanla bağlantılı alarak Olasılık ve İstatistik ve Lineer Cebir gibi dersler de ikinci senede verilmektedir. Üçüncü sene Yazılım Mühendisliğine Giriş, Bilgisayar Mimarisi, Mikroişlemciler, Bilgisayar Ağları, Nesne Tabanlı Programlama, Veritabanı Sistemleri ve Biçimsel Diller ve Otomatlar gibi alana özgü derslerin yanında öğrenciyi ilgi duyabileceği alanlara yönlendirme amaçlı olarak teknik seçmeli dersler verilmektedir. Son olarak dördüncü sene öğrencilere istedikleri alana yönelmeleri amacıyla Bilgisayar Mühendisliğinin farklı konularından seçecekleri teknik seçmeli dersler sunulur. Bu dersler arasında Yapay Zeka, Mobil Uygulama Geliştirme, Bilgi ve Ağ Güvenliği, Betik Diller, Gömülü Sistemler ve Tasarım ve Animasyon gibi çeşitli dersler yer almaktadır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Celaleddin YEROĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. İpek ABASIKELEŞ-TURGUT
Tarihçe
Bölümümüz 2005 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve 2008 yılında I. öğretime, 2009 yılında II. öğretime öğrenci almaya başlamıştır. Eğitim ve öğretime 23 Nisan 2015 tarihine kadar Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde devam edilmiştir. Bu tarihten itibaren bölümümüz, 29335 sayılı kanunla yeni kurulan Üniversitemiz İskenderun Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Öğrenciler, dört yıllık Bilgisayar Mühendisliği lisans programının içerdiği tüm dersleri ve stajları başarıyla tamamlamaları durumunda lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, lise diplomasına sahip olan ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde sayısal türünde gerekli puanı alan öğrencileri kabul etmektedir. Ayrıca, Bilgisayar Mühendisliğine dikey geçiş (ön lisans mezunları için) ve yatay geçiş (diğer üniversitelerin Bilgisayar mühendisliği bölümlerinden) koşullarını sağlayan öğrenciler de, önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesine göre, kayıt yaptırabilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not ve ilgili enstitü tarafından belirlenen yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Bilgisayar Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 240 ECTS kredisi toplamış, 4 üzerinden 2.25 GNO’ya sahip olmuş, ve staj/stajlarını başarıyla tamamlamış olması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; Bilişim sektöründe, yazılım, donanım ve bilgi sistemleri alanlarında, kamu kuruluşlarında; Bilgisayar Mühendisi, Bilgi-işlem uzmanı, network uzmanı, programcı, veritabanı uzmanı, bilgi güvenlik uzmanı ünvanları ile görev alabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40'ı yarıyıl sonu sınavının %60'ı alınır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC ve G notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. CD veya DD notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.25 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde tanımlanan şartları yerine getirmek zorundadır.



https://obs.iste.edu.tr/oibs/Bologna/progAbout.aspx?curSunit=5650&lang=tr